Bromma IF söker huvudtränare till våra juniorer - Tryck här för mer info!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bromma Idrottsförening
Det ska vara roligt med friidrott!

Att vara friidrottsförälder

Som förälder till ett barn som friidrottar får du förstås fler tider att passa – hör gärna med föräldrar till andra barn i gruppen om ni kan samarbeta kring lämningar och hämtningar.

Så småningom kommer barnet också att vilja delta i tävlingar och en tävling kan innebära att en stor del av en lördag eller söndag går åt till förberedelser, till transport till tävlingen, till att sitta på läktaren samt till hemtransport och ”efterarbete”.

Och så blir det idrottskläder som ska anskaffas, märkas, tvättas, letas efter, packas och packas upp…

En tid efter att ett barn har börjat med friidrottsträning kan dess föräldrar upptäcka att deras egen tillvaro också på annat sätt har påverkats – föräldrarna är plötsligt lidelsefullt intresserade av friidrott på TV, de ställer upp som elever i träningspass som barnet anordnar, de tvingas stretcha i de (för en otränad förälder) mest plågsamma ställningar och de lär sig allt om friidrottens tävlingsregler.


Kom bara ihåg att det måste vara vad barnet tycker är roligt som är styrande – försök undvika att låta din stolthet över barnets framgångar bli till prestationskrav som kan göra att barnet tappar intresset för sin sport.

Men njut av att ha ett gemensamt intresse med barnet!

När barnet blir tonåring blir reglerna för en förälder något annorlunda, så här beskriver mamman till en 15-åring vad som gäller:

”Som förälder till ett friidrottande barn träder man in i en värld som kan jämföras med att vara depåchef i formel 1.

Välkomna in i friidrottens värld!
Här listas de 5 viktigaste punkterna en förälder bör tänka på
1. Man bör först och främst vara beredd med den viktiga bananen innan barnet/ungdomen ger sig i väg till träningen. Träningen utlöser en fruktansvärd hunger som snabbt måste stillas. Har man sett en hajattack vet man vilken slags hunger vi här talar om.

2. Skorna är naturligtvis en friidrottares viktigaste redskap. Som förälder (depåchef) bör du veta vilka slags skor som marknaden erbjuder och deras funktion. Ta gärna reda på vilken gren barnet/ungdomen ska tävla i innan skoköpet. Supernova Cushion, Megaride, Cyber High-Jump och Hyperendurance är inte namn på olika meteorer eller rymdsystem, det är helt enkelt bara skor.

3. 
Som förälder får du också fräscha upp dina matematiska mätkunskaper som funktionär i exempelvis längdhoppsgropen. Glöm inte att stretcha armarna och ryggen innan du börjar. Ditt barn/ungdom kommer att tycka du är pinsam om du kryper runt i sanden med ryggskott. Detta gäller även om du är flaggfunktionär. 

4. Uppträd värdigt när du hejar fram ditt barn. Ta inte med en megafon till tävlingen. Även om du viska fram heja kommer det att vara för mycket, särskilt om du har tonårsbarn. Tänk även på vad du har på dig för kläder - discooverallen från år 1974 kommer inte att uppskattas av ditt barn/ungdom 

5. Nämn aldrig dina egna idrottsprestationer (om det nu verkligen inte var prestationer) Skryt inte med att du sprang 200 meter på 19 sekunder - det gjorde inte ens Michael Johnson, USA. Ditt barn presterar efter sin egen förmåga och inte efter dina önskningar eller förhoppningar.
Hur kan du som förälder stötta barn som idrottar?
 
 
Friidrottsskolan 2024
Brommaspelen 8 september
FLER TÄVLINGAR
TOLVANLOPPET 25 maj 2024
Bli funktionär!
STATISTIK & RESULTAT
Kläder, väskor och mer!
Följ oss på sociala medier
VÅRA SAMARBETSPARTNERS